Sokféle maszk, sokféle funkció

 

A maszk viselése kötelező bizonyos közterületeken, így már jó ideje részei a mindennapjainknak és a kezdeti nehézségek után már rengeteg típus könnyen hozzáférhető a piacon. A hatalmas választék mellett, viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden maszktípus különbözik és más-más helyzetre lett kialakítva. Ebben a cikkben igyekszünk kiigazodni a sokféle típus között és segíteni kiválasztani a legoptimálisabb megoldást.  

Sebészeti és orvosi maszkok

A sebészeti maszkok talán a legismertebbek, hiszen több mint száz éve hétköznapi munkaeszköznek számítanak. Céljuk minimalizálni a beszéd és tüsszentés közben kiszóródó nyálcseppeket, ami azért fontos, mert sok esetben tünetmentesen is lehetünk vírus hordozók, így maszk nélkül terjesztők is.
Napjainkban a sebészeti maszkok papírszerű szintetikus hypoallergén anyagból készülnek, három rétegűek és nem tartalmaznak üvegszálakat. Rengeteg színben kaphatóak, talán a fekete sebészeti maszk a legnépszerűbb viselet mindközül. Vékony anyaguk miatt kényelmesek, kevésbé melegszenek be, viszont tartsuk szem előtt, hogy egyszeri használatra lettek tervezve.

A sebészeti maszkok között találunk gyermekek részére tervezettet is, melyeket mintával nyomnak meg. Hatékonyságban ugyan olyanok, mint a felnőtt verzió, pusztán méretükben különböznek.

Az orvosi maszkok sok esetben négy rétegből készülnek, magasabban szűrik a belézett levegőt és streril csomagolásban kaphatóak, így alkalmazhatóak kórházi munkakörnyezetben is.  


 

FFP2, KN95, N95 maszkok

A legmagasabb védelmet ez a típus jelenti, melynél a három szám ugyan azt a szabványt jelenti: az amerikai szabványokban N95, a kínaiakban KN95, az európaiakban pedig FFP kategóriába sorolják. Az FFP kategória három alkategóriát foglal magába: FFP1, FFP2 és FFP3, melyeknél a szám a bennük található részecskeszűrő hatékonysága utal. Ez a maszktípus 1972-es forgalomba kerülését tekintve a legfiatalabb a piacon. 
Működési elvük olvadt polimer magasnyomású levegővel több rétegnyi apró szállá préselésén alapszik. A szálak között szálló vírus- vagy szilikát részecskék nem tudnak tovább jutni a pálcika-jellegű szálakon, megszűrik a levegőt.
Egyszeri használatra tervezték ezt a típust is, egy plusz kitétellel, ugyanis nyolc óránál tovább nem ajánlott a viselése. Működési elvéből fakadóan a szálak közötti rések eltömődnek és nyolc óra viselést követően nehezebb a légzés az ilyen típusú maszkokban. A Szakáll viselése csökkenti a hatékonyságát, hiszen kevésbé tud illeszkedni az arcra. 

Egyszeri használatra lettek tervezve, zárt térben, sok ember között a legajánlottabb maszk típus.
Sajnos technológiájából adódóan hamarabb bemelegszik és vastagabb anyaga miatt jobban kell figyelni, hogy jól illeszkedjen.

A szelepes maszkokat elsődlegesen ipari környezetre tervezték. A szelepek a belégzést követően kinyílnak, kilégzésnél akadálytalanul engedik át a levegőt. Ebből kifolyólag egy szelepes maszk nem alkalmas a környezetünk védelmére, csak viselőjének belélegzett levegőjét szűri.
 

 

 

Koreai kényelem és magas védelem
Az O2 Wear KF94 egy új típusú maszk, amelynek hasonló szűrési teljesítménye van, mint KN95 társának. Ez egy Koreában szabványos maszk modell, melynek legnagyobb újítása, hogy kifejezetten 3D-s lapos hajtással, más néven Fish-Shape formára tervezték, hogy viselőjének kényelmet és több helyet biztosítson a lélegzéshez. Érezhetően a legkényelmesebb maszk típus az FFP széria és a KN95-höz viszonyítva. A kényelem mellett magas biztonságot is nyújt, hiszen a megfelelő használat esetén ez a termék a PM2,5 levegőben lévő részecskék legalább 94% -át kiszűri, hogy megvédje viselőjét a káros légszennyező anyagoknak való kitettségtől. Ugyan úgy, mint a KN95 és FFP2  maszkok a KF94 is egyszer használatos.


 

 

 

Mosható maszkok

Hatékonyságukat tekintve hasonlóak az orvosi maszkokhoz, anyagukat tekintve akkor hatékonyak, ha sűrű szövéssel rendelkeznek és minimum két réteg anyagból állnak. Rengeteg szabásminta elérhető, így sokan maguk készítik el saját textilmaszkjukat. Minden textilmaszk mosható, szárítógép használata nem ajánlott. Az ajánlás szerint minden használat után célszerű kimosni, így érdemes többet vennünk belőle.

Amire mindenképp figyelni kell a mosható maszkok használatánál:

  • Használat után legalább 60 fokon mossuk ki a maszkot, vagy alacsony hőfok használata esetén használjunk mosógépben használható fertőtlenítőszert. 
  • Ha az anyag elhasználódik, semmiképp se használjuk tovább a textilmaszkot!

Bizonyos textil maszkok belső zsebbel rendelkeznek, ide betehető külön szűrőbetétet is. A szűrőbetéteknél figyeljünk arra, hogy kizárólag maszkokhoz gyártott terméket használjunk, ezzel elkerülhetjük, hogy egészségre ártalmas anyagok jussanak a szervezetünkbe.

 

Melyik típust mire ajánljuk?

Saját tapasztalatainkból kiindulva azt javasoljuk, hogy minél zsúfoltabb belső térben tartózkodunk, annál nagyobb hatékonyságú maszkot válasszunk. Így nagybevásárlás, tömegközlekedés, céges megbeszélés stb. esetén az FFP2, FFP3, KN95 típusú maszkokat ajánlanánk. 
Kutyasétáltatáshoz, kültéri sétához megfelelő lehet egy szelepes maszk változat, amennyiben egyedül vagyunk és nem érintkezünk másokkal. A sebészeti maszkokat és textil maszkokat variálhatjuk, hiszen hatékonyságuk hasonló, irodai munkához kifejezetten kényelmes viselet mind a kettő. Nagyon sokféle színben elérhetőek, így talán kevésbé zavaróak business casual viselettel. A fekete háromrétegű sebészeti maszk könnyen beilleszthető minden ruhatárba és árban is elérhető kategória a mindennapokra.

 

 

 

 

A használt maszkokkal mit kell tenni? 

A használt maszkok veszélyes hulladéknak minősülnek, hiszen egy fertőző ember után még órákig, akár napokig is életben maradhat a vírus az eldobott maszkon. 
Minden esetben csak külön zacskóba téve dobjuk ki elhasznált maszkunkat a szemetesbe. A rendelőkben, egészségügyi intézményekben külön tárolót biztosítanak a használt maszkoknak.

Vigyázzunk egymásra!

 

 


Kövessen minket facebookon is, hogy gyorsan értesülhessen híreinkről!

 

Della Print - Tonert minden áron