A modern kor bélyegzői

 

Írásunk első részében a kezdetektől követtük a bélyegzők, pecsételők kialakulását, egészen a XX. századig, amikor megjelentek a modern technológiák a vegyiparban, melyek ezen a területen is látványos változásokat eredményeztek. Most bemutatunk néhány márkát, az ő rövid történetüket, s pár speciális eljárást.

 

A nagy nevek mindenki előtt ismeretesek, Trodat, Colop és Traxx (Stampy). Ezek elérhetőségük, praktikusságuk és kedvező áruk miatt kedveltek. Ezek közül a legrégebbi és mondhatni úttörő a bélyegzésben, a német Trodat márka.

 

Trodat

 

A Trodat vállalatot 1912-ben, Bécsben alapította Franz Just, feleségével, akivel egyszerű bélyegzőfestékeket főztek konyhájukban, majd palackozták azokat. Később Just pecsételőeszközökkel és irodaszerekkel kereskedett egy kis üzletben, ami nagy hasznot hozott, hiszen óriási volt az átutazó forgalom a császárvárosban. A két nagy háború alatt egyik fia átvette cégét, ami már a Franz Just & Söhne névre hallgatott, és ami a mai napig is működik Just néven. Másik fia kötelező szolgálatot végzett a háborúban, s miután lesérült, kereskedelmi diplomát szerzett, s megalapította a Trodat céget, mely a mai napig is világvezető termékeivel. A Trodat név a Trolitul polisztirol anyag nevéből és a 'dat', azaz a dátumbélyegző szó összevonásából ered, ugyanis az első nagy sikerű termékük a dátumbélyegzőjük volt, mely jelentős időt takarított meg felhasználóinak. A Trodat volt az első márka, mely a vulkanizált gumi használatával megannyi mintát és formát tudott alkalmazni lenyomataiban, valamint létrehozták az első műanyagházas, önfestékezős bélyegzőket. Az ezekbe beépített bélyegzőpatron idő- és helytakarékos kialakítása révén forradalmasította a piacot. A 90-es években az ipari lézertechnológia fejlődésével a gumilapok megmunkálása is új szintre lépett, hiszen digitálisan szinte a legapróbb részletekig és pontosságig vihető a gumilap megmunkálása. Ugyancsak a Trodat márkanévhez köthetőek elsőként a többszínű festékpárnák, valamint a zsebbélyegzők megjelenése is. A vállalat folyamatosan a fejlődésre törekedett, mind formatervezésben, mind a funkcionalitásban, nem csak a házak külső formáival és színvilágával vált egyedivé, hanem évtizedek óta jelentős felelősségvállalásként aktív szerepet tölt be a klímaváltozás csökkentésében újrahasznosított alapanyagaival, valamint szén-dioxid-kibocsátásának jelentős csökkentésével.

 

Colop

 

A vállalat ugyancsak Ausztriában alakult – ám elődjénél jóval később – 1980-ban, a Trodat által jól bevált formákat fejlesztették tovább, új technológiával, gyorsabb módszerekkel gyártották az új formájú bélyegzőiket, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek és csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. A keletkezett műanyaghulladékukat automatikusan összetörik és újból felhasználják. Nemzetközi vállalatként elsőként nyert el ISO környezetgazdálkodási tanúsítványt. Sokrétű igényekre szabottan a legszélesebb termékpalettával rendelkeznek.
A COLOP több újítása közül az egyik legmodernebb készülék jelenleg az e-mark kézi bélyegzőnyomtatójuk, mely a tenyérben elférve használható különböző felületekre nyomtatni, jelölni, s bármilyen okos eszközről vagy USB-n keresztül is használható. Erről egy külön írásban már szó volt oldalunkon.

 

Traxx (Stampy)

 

A legismertebb márkák közül a Traxx a legfiatalabb, hiszen csupán 2008-ban alapították a görögországi Athénban, mégis nagyon hamar a kedvelt márkák között találhatta magát. Céljuk a jó minőségű, tartós, erős és megbízható bélyegzők készítése, természetesen környezetbarát megoldásokkal. Új, egyszerű formákban kaphatóak termékeik, a mindennapi bélyegzéshez és az irodai trendeket követve. 

 

Fotopolimer gumilapok

A klasszikus lézergravírozás elterjedését követően – melynek során a lézer kiégeti a megfelelő részeket az anyagból – a bélyegzőkészítésben is megjelent a technika. Lényegében a gumilap nem szükséges felületének leégetésével jön létre a kívánt szöveg a lenyomathoz. Ezzel párhuzamosan egy újfajta és olcsóbb technika is megjelent a bélyegzőgumigyártás területén, ez pedig a fotopolimer gumi. Gyorsan száradó vagy alkoholtartalmú festékekhez ajánlják, de egy szokványos használatú bélyegzőhöz is tökéletesen megfelel, ma már nincs különösebb eltérés a kétféle alapanyag lenyomata között. Alapvetően egy professzionális lézergravírozógép többféle alapanyag – akár gumi, fém, műanyag, fa, papír – felületének vagy térbeli megmunkálására képes, míg a fotopolimerhez használatos gépek, melyek a fotoelőhívás elvén működnek, másra nem használhatóak a gumilemezek előállításán kívül. A fotopolimeres bélyegzők nagy mennyiségben hamarabb elkészíthetőek a lézerrel kiégetettekkel ellentétben, viszont a fotopolimeres gumik utókezelést és többszöri emberi beavatkozást igényelnek a gyártás során. A gyártáskor ugyanis folyékony polimert öntenek egy adott méretű keretbe, vagy folyékony polimert tartalmazó kis tasakot vagy tasakokat helyeznek a gépbe, melyre egy fóliát helyeznek, negatív nyomattal. A gépbe behelyezvén adott idő alatt a nyomattal letakart részek nem kapnak fényt, így ugyanolyan folyékonyak maradnak, míg a nem takart és fényt kapott részek megszilárdulnak. A levilágítási idő után a folyékony részeket először finoman ki kell dörzsölni, majd alaposan kimosni, s így megkaphatjuk a pozitív véseteinket, melyek később a lenyomatot eredményezik. Ezt követően az analóg fotóelőhívás során már ismeretes sötétkamrai eljárásokhoz hasonlatosan fixírsóval fixálják a gumilemezt, elkerülvén a további kémiai és minőségi elváltozásokat. Itt már adottak az esetleges hibalehetőségek, a túl nagy mennyiségű só használata vagy a nem elég alapos folyékony fotopolimer kimosásából eredően lehetnek tökéletlenségek a kapott gumilapon. Valamint sok évi használat után, vagy ha nyári napokon magas hőmérsékleten hagyjuk a bélyegzőnket hosszú ideig, észrevehetően romolhat a polimer minősége, puhábbá, lágyabbá válhat a lemezünk, ami a nyomat minőségének rovására mehet. Tehát ha hosszabb távra tervezzük a gumilapunk használatát, érdemes a lézerrel kivágott gumilapokat előnyben részesíteni, hiszen minőségük sokkal tovább megmarad a kémiailag kezelt és megkeményített folyékony polimerrel szemben.

 

Flash mikrocellás bélyegzők

A mai napig más technológiákkal is kísérleteznek a bélyegzőgyártók, így nemcsak a Colop új modelljei között találhatóak meg újdonságok, hanem más, kifejezetten erre alapított vállalatok kínálatában, úgymint a Modico, vagy az Xstamper bélyegzői is úgynevezett mikrocellás anyagot használnak szöveglemezeikhez. Ezeket ugyancsak a levilágítás elvén, nagy fényvillanásokkal készítik, ugyanis a fényt kapott mikroszkopikus cellák bezáródnak, így lezárják a szövegen, a grafikán kívüli területeket, s ott a speciális olajbázisú festékeik nem szivároghatnak át. Speciális beállításokkal akár raszteres fotóminőségű kép is legyártható vele, akár enyhe tónusos átmenetek is létrehozhatóak. A Flash bélyegzők praktikusságuk, könnyű kezelhetőségük miatt kedveltek, hiszen még kevesebb energiabefektetéssel lenyomhatóak, mivel csak pár milliméteres utat tesz meg a felületig a nyomólemez, nem terheli a csuklónkat, s akár több tízezer nyomat lenyomására is elég egy megtöltése. Sokan mégis jobban szeretik a hagyományos, megszokott önfestékező formát, tartósabbnak, erősebbnek, könnyebben cserélhetőnek tartják a megszokott elemeit az új mikrocellás típusokkal ellentétben. Leginkább irodai használatra ajánlott ez az új forma, ellenben viszonylag kevés speciálisabb festék érhető el a szöveglemez cellarendszere miatt. Fontos információ még, hogy ez a típusú bélyegző nem használható azonnal az elkészítése után, ugyanis körül-belül 2 óra időtartam kell ahhoz, hogy a festék átszivárogjon a mikrocellákon az első használat előtt. Így azoknak nem ajánlott, akik az utolsó pillanatban, mondjuk egy tárgyalás vagy értekezlet előtt akarják pótolni otthon vagy az irodában felejtett bélyegzőjüket. Viszont ez idő letelte után sokkal teltebb és egyenletesebb, egybefüggőbb festéklenyomatot kaphatunk, ami szemebtűnő lehet egy nagyobb méretű grafika, logó esetében, vízbázisú társaihoz képest. Ez a mikrocellás szöveglemez érzékenysége miatt van, ezért nem is szabad hosszabb ideig erősen nyomni, hiszen egybefolyhat a lenyomatunk a nagyobb mennyiségű olajbázisú festék miatt. Igen, ez a bélyegző olajbázisú festékkel használható, ugyanis a mikrocellás szöveglemez az áteresztőképessége által működik, ugyanis mikroszkopikus méretű cellák tárolják a festéket, amiknek nem szabad beszáradniuk. Tehát ha festéket vásárolunk az utántöltéséhez, érdemes érdeklődni a festék bázisa iránt, ugyanis a hagyományos vizes festékkel nem fog megfelelően működni. 
 

Szárazbélyegzők

Talán érdemes pár szót szólni a szárazbélyegzőkről is, amit más néven dombornyomóként is ismerhetük. Ez a hagyományos bélyegzőktől eltérően nem festéknyomot hagy a papíron, hanem a szerkezet közé befogott és azzal összenyomott papírra dombornyomatot képez, mely nemcsak egyedivé, elegánssá teszi azt, de lényegében nem hamisítható, hiszen teljesen egyedi formával bír, fénymásolása és digitalizálása sem egyszerű. A dombornyomó szerkezet fémből készül, ezért szinte örökéletűnek is nevezhetjük, a bele elkészített úgynevezett klisé kivehető, mely a legtöbbször törésálló műanyagból készül, így ezeket a lapokat némi kézügyességgel akár saját magunk is cserélgethetjük a  dombornyomónkban. Sajnos, az ára is jóval meghaladja a hagyományos bélyegzőékét, ezért viszonylag kevesen használják, mivel egy egyszerű adatokkal ellátott, napi szinten sokszor használt céges bélyegzőhöz egyáltalán nem praktikus, viszont művészek kézjegyéhez, termékek bilétáihoz, exkluzív brosúrákhoz ötletes logókkal és dizájnnal emlékezetes nyomot hagyhatunk vásárlóink, partnereink részére. 

 

Kirakós bélyegzők

A kirakós bélyegző nemcsak a bizonytalanok, az utolsó pillanatban készülők, de a praktikumokat előnyben részetsítők régóta kedvelt eszköze. Legnagyobb előnye, hogy bármikor módosíthatunk a szöveglemezünk tartalmán, annyiszor, ahányszor csak szeretnénk. Ezeket csomagban lehet megvásárolni, mely tartalmaz egy betűkiszedő csipeszt, valamint karaktertáblákat, melyek betűket, számokat és piktogramokat tartalmaznak a komplett bélyegzőház mellett. A betűket egyszerűen tetszés szerint elhelyezzük a bélyegzőben található, akár 5 soros keretben és már használhatjuk is. Fontos viszont megjegyezni, hogy ez teljességgel mellőzi az egyediséget,  hiszen az adott karaktereket bárki ugyancsak összerakhatja magának egy másik készlettel, ezért egyáltalán nem ajánlott céges bélyegzőként használni,0 egyszerű hamisíthatósága miatt. Viszont néhány szó vagy mondat erejéig bármilyen irodai és iktatórendszerhez alkalmazhatjuk.

Elmondhatjuk tehát, hogy a pecsétek több ezer éves múltja és a mai  modern bélyegzők több száz éves fejlődése nem a jelenben fog véget érni. Igaz, hogy megjelentek a digitális kis kézi nyomtatók, ezek azonban nem fogják egykönnyen helyettesíteni olcsó és sokrétű elődeiket, hiszen nemcsak a mindennapi hivatalos ügyekinkhez elengedhetetlenek, nemcsak gyerekek játéka a figurás nyomda, hanem az ipar számos területén is használatosak a pecsételők és bélyegzők egész sora. Ezt bizonyítják a jelenleg is több tucatnyi felhasználási célra gyártott festékek is. A termékpalettában megtalálhatjuk az irodai vizes és olajbázisú festékek mellett a gyorsan és extra gyorsan száradóakat, a gyerekek részére készített nem mérgező festékeket, kémiai hatásoknak ellenálló biztonsági festéket, UV fényben világító festéket, textilre és bőrre alkalmazható, valamint fémre és műanyagra használható festéket. Az élelmiszeripar számos részében is  jelen vannak az egészségre nem ártalmas festékek, melyekkel például a húsféléket és az állati bőröket jelölik. Fóliák, zacskók, réz felületek, fák és parafák, vagy akár beton is megnyomható egyes festékekkel. Gumiból készült szöveglemezhez bármilyen típusú festéket használhatunk. Szóval elmondhatjuk, hogy a pecsételőkre praktikusságuk és sokrétűségük miatt előre láthatóan még hosszú ideig igény mutatkozik.

Bélyegzőkészítés szolgáltatásunk bármikor igénybe vehető a legspeciálisabb felhasználási területekhez is.
 


Kövessen minket facebookon is, hogy gyorsan értesülhessen híreinkről!