Alacsony festék szint / Low ink

A nyomtató hibaüzenetei néha megbízhatatlanok és lehetséges, hogy toner vagy tintapatron csere után is ezt a hibaüzenetet kapja. Ha a festékkazetta vagy tintapatron nem sérült, akkor a hibaüzenet megoldása a nyomtató visszaállítása (reset) lehet. Használjon „hard resetet”, ezzel minden eddigi beállítás alaphelyzetbe kerül. Keresse meg az adott nyomtatómodell visszaállítási utasításait a gyártó webhelyén. Néhány nyomtatóhoz videós útmutatók is tartoznak, és segítséget kérhet a gyártó terméktámogatásától is. 

 

Hiányosan nyomtatott oldalak,
foltok a nyomatokon

A nyomtató működik, de foltos, csíkos vagy fakó nyomatokat készít. Elsőként ellenőrizze, hogy megfelelő papírt használt-e, vagy a hiba nem származhat-e a nyomtató alkatrészeinek hibás működéséből. Ezután ellenőrizze a festékkazettákat vagy a tintapatronokat. Elsőként érdemes ilyenkor újraindítani a számítógépet és a nyomtatót is. Az újraindítás után futtassunk le egy tesztoldal nyomtatást, itt a gép gyakran hibaüzenet formájában jelzi a problémát. Ezek a hibaüzenetek egy gyors webes kereséssel azonosíthatóak. Tintapatron esetében gyakori, hogy a folyékony festék beszárad a nyomtatófej fúvókáiba, tonernél viszont a por állagú festék lerakódhat.

 

Tintapatron esetén:

A tintapatronok folyékony festéket tartalmaznak és ha ritkán nyomtat, ezek a patronok hajlamosak beszáradni. A legtöbb nyomtató rendelkezik automatikus nyomtatófej-tisztító programmal. Ilyenkor a nyomtató nagyobb mennyiségű festéket enged felszívni a nyomtatófej fúvókáiba. Oldószereket is használ, amelyek az előző nyomtatásból maradt festéket segítenek eltávolítani. Előfordul, hogy kétszer kell elindítani ezt a programot, amíg megoldja a problémát. Üres, vagy kevés festéket tartalmazó patronokkal ez a funkció nem működik. Ha az autómatikus tisztítás nem hoz eredményt, érdemes új patronokat vásárolni.

 

Toner esetén:

A lézernyomtatóknál tonernek, vagy festékkazettának nevezzük a kellékanyagot, amiben por állagban található a festék. Ez a por nem tud beszáradni, viszont leülepedhet. Vegye ki a festéket, és óvatosan ringassa egyik oldalról a másikra - NE rázza meg a tonert! Ügyeljen arra, hogy ne érjen hozzá a festéktekercshez, mert ujjlenyomatokat hagyhat maga után. Ha ez nem oldaná meg a problémát, lehet, hogy a fényhenger, drum, vagy dobegység okozza a hibát. Kétféle toner létezik, az egyik esetében a drum és a beégető henger is a gép részét képezi, toner cserénél csak a port tartalmazó tartályt cseréljük. A kompakt tonerek esetében a toner tartalmazza a drum-ot is a festékporral együtt, vagyis cserénél a hengert is cseréljük. Így, kompakt toner esetében elegendő a toner cseréje a foltos vagy csíkos nyomat orvoslására. Azoknál a nyomtatóknál, melyeknél a drum külön van, ott külön lehet ezt az alkatrészt cserélni.

 

Beégető hibák lézernyomtatóknál / Fuser error

Minden lézernyomató elengedhetetlen része a beégetőmű, amit időközönként érdemes cserélni. A lézernyomtató kiindulópontja a toner, amiből a nyomtató adagolja a festéket. a tonerpor, ami pozitív töltöttséggel rendelkezik, hozzátapad egy fémhengerhez, aminek negatív a töltöttsége. Ez a henger továbbítja a dobhoz azaz a drumhoz, vagyis pontosabban a dob negatív töltöttségű részeihez. A dob ezután végiggördül a papíron és a papír magához húzza a tonerport, azaz festéket. Ezután a leválasztó korona semlegesíti a papírt és így nem tapad tovább a dobhoz. A festék ilyenkor még nincs a papírra nyomtatva, itt jön a beégető egység, ami fixálja a festéket. A beégető hevíti fel a festékben lévő műanyagot, így az a papírra olvad. Ha ez a beégetőmű hibás, akkor ez eredményezhet csíkos, foltos nyomtatást. Van, amikor nagyon sokáig nem szükséges a csere, bár a rendszeres nyomtatóproblémák, például a papírelakadás, gyorsabban elhasználják a beégetőt.  A beégetőmű problémáit hibakódokkal látták el, így könnyedén kikereshető a jelentésük weben. Pár dolgot megtehetünk, hogy megelőzzük ezeket a problémákat:
 

  • A nagyobb nyomtatásokat végezzük kisebb blokkokban, megelőzve a túlmelegedést.
  • Néha 20-30 percre kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk a nyomtatót. A rendszer így újra indul és lehet megszűnik a fennálló hibakód.
  • Biztosítsuk a megfelelő szellőzést a gép minden oldaláról.

Összegezve az eddig leírtakat, a legfontosabb a nyomtató helyes karbantartása. Ha időt szánunk a karbantartásra, egy sokkal megbízhatóbb gép fog a rendelkezésünkre állni, ha szükségünk van rá.