Miért fogy ki hamar a nyomtatóban a toner, patron?

Cikkünkben körbejárjuk mit tehetünk a patronok kapacitásának növeléséért, mi az a demo patron és nyomtatási szempontból számít-e a betűtípus, amit használunk.

Gyakori probléma, hogy a frissen vásárolt nyomtatóból nagyon hamar kifogy a tinta és nem értjük miért. A válasz erre az, hogy a nyomtató mellé csomagolt toner/tintapatron gyakran demo verzió, ez annyit jelent, hogy csak 50% körüli töltöttséggel rendelkezik egy külön, boltban kapható verzióhoz képest, vagyis nem az ön nyomtató beállításai a hibásak ebben az esetben. Amint a demo verziót boltira cseréljük, megnő a nyomtatási kapacitás, viszont sok minden befolyásolja, hogy egy tintapatronnak vagy lézertonnernek mi a maximum teljesítménye.

 

A megfelelő nyomtató

A nyomtató megvásárlása előtt mérlegeljük, pontosan milyen céllal vásároljunk. Ez az első kérdés fogja befolyásolni, hogy a nyomtatók két nagy csoportja közül tintasugaras, vagy lézer technológiájú készülékre van e szükségünk. A várható nyomtatási igényeinknek megfelelően válasszuk ki a nyomtatót és az oldalak hozama csak egy legyen a szempontok közül. Nagyban eltér a nyomtatási kapacitás, ha csak szöveges dokumentumokat nyomtatunk és nem magas képminőségű fotókat. Fontos tényező még a nyomatok fakulásállósága, a megbízhatóság és a nyomtató saját jellemzői. A másik igen fontos tényező az adott időben történő nyomtatás mennyisége és annak gyorsasága. Ez annyit jelent, hogy sok szöveges dokumentum esetében fontosabb a sebesség, amíg a fotók nyomtatásánál a színek mélységén és a nyomat magas minőségén van a hangsúly. Mindenképpen érdemes pontokba szedni az elvárásainkat és azok alapján vásárolni. Irodai felhasználásnál fontos átgondolni hányan használnák a nyomtatót és milyen mennyiségű nyomtatással kell számolni hetente.

Tintasugaras vagy lézernyomtató?

A tintapatronos nyomtatókra inkább az otthoni felhasználás a jellemző. A patronok kisebb mennyiségű tintát tartalmaznak, viszont megtalálható a piacon több XL kiszerelésű verzió is, mivel egyre több gyártó nagytartályos tintasugaras nyomtatót is tesz a palettába. A nagytartályos tintasugaras nyomtatók ugyan drágábbak, viszont így a nyomtatás ára költséghatékonyabb a 70 ml űrtartalmú patronokkal, mint például azaz Epson T66 sorozat esetében. Kapacitás tekintetében az inkjet technológiájú nyomtatók alacsonyabb lapkapacitással rendelkeznek, mint a lézernyomtatók. A patronok ára a teljesítményhez képest drágább, vagyis költségesebb egy oldal nyomtatása leosztva a teljesítménnyel. A karbantartásukra is érdemes több figyelmet fordítani, hiszen a tintapatronban lévő festék beszáradhat, így hetente egyszer mindenképpen érdemes nyomtatni a tintasugaras nyomtatókkal. Az utángyártott termékek között szinte az összes gyári tintapatronnak van megfelelője. A Pelikan széles tintapatron palettával rendelkezik, amely mind remek költség-hatékony alternatíva az eredeti gyártók nyomtatóihoz.

Nézze meg tintapatron kínálatunkat itt

A tonerkazettákkal működő nyomtatók alkalmasak a nagyobb mennyiségű irodai nyomtatásra, hiszen a bennük található por állagú festék típustól függően akár 30000 oldal nyomtatására is elegendő lehet. A nagyobb kapacitású nyomtatási rendszerek között még magasabb teljesítményt is találunk. Ha sok fekete-fehér oldal nyomtatására keresünk nyomtatót a lézernyomtatók között érdemes válogatnunk. Ezek a nyomtatási rendszerek nagy kapacitásra lettek fejlesztve, így egy-két oldal nyomtatása esetén több idő lehet a felmelegedésük, illetve színes nyomtatás esetén már nem számítanak költéghatékony megoldásnak. A tonerkazetták piacán is van újratöltött és utángyártott verzió, ezzel a gyári toner árához képest jóval olcsóbban hozzájuthatunk. Az utángyártott tonerek között számtalan márkával kompatibilis verziót találunk, ilyen a kompatibilis HP lézernyomtatókhoz gyártott Pelikan HP CE285A No.85A Black lézertoner, vagy a Samsung gépekkel kompatibilis PPT Pelikan Samsung MLT-D116S lézertoner. A piacon népszerű Pelikan utángyártott tonerek megbízhatóak, költséghatékonyak és elérhetőek az összes népszerű nyomtatótípushoz. Köszönhetően a megnövelt kapacitásnak és a vonzó árnak, a Pelikan tonerekkel lényegesen csökkenthetőek a nyomtatási költségek a minőség megőrzése mellett.

Nézze meg toner kínálatunkat itt

Kapcsolódó tartalom: Olvassa el az eredeti és utángyártott patronokról szóló cikkünket itt

 

Oldal lefedettség

A gyártók általában 5% oldal lefedettséggel számolnak. Ez annyit jelent, hogy egy átlagos A4-es méretű 80g-os fehér papír mekkora részére kerül tinta. A hozam jelentősen változhat a kinyomtatott képek, a nyomtatási beállítások, a papír típusa, a használat gyakorisága, a páratartalom és a hőmérséklet függvényében.  A gyártók egy szabvány által meghatározott mintaoldalt használnak, hogy lemérjék egy patron/toner maximális kapacitását.  Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) szabvány széles körben elismert, a legmegbízhatóbb módszer és a tintapatronok és festékkazetták kapacitásának mérésére. A tesztet úgy végzik, hogy különböző nyomtatókat használva addig nyomtatják a tesztábrát, amíg a festék ki nem fogy. Amikor a festék kiürült, megszámolják a kinyomtatott oldalakat és ez lesz a gyártó által megadott egy nyomtatókellékkel nyomtatható oldalmennyiség. Ezt a gyártók által meghatározott maximális kapacitást viszont tekintsük inkább iránynak, hiszen szinte senki sem nyomtatja ki ugyan azt az oldalt több százszor egy egyszerű irodai használat során.

 

Élettartam

Mégis mit tehetünk azért, hogy minél több szöveges dokumentumot tudjunk nyomtatni?

A telítettséget egyszerű szöveges dokumentum esetében befolyásolhatjuk a használt betűtípussal és annak méretével. Léteznek oldal lefedettséget ellenőrző szoftverek is, ezek jó szolgálatot tehetnek nagy mennyiség nyomtatása előtt.

 

Környezetbarát fontok

Egy betűtípus nagyban befolyásolja az elhasznált tinta mennyiségét. Például a világon a leggazdaságosabbnak számító (ráadásul ingyenes) Ecofont Vera Sans betűtípussal az elterjedt (Times New Roman, Arial) betűtípusokhoz képest 32%-al kevesebb festék használatával nyomtathatunk, legalábbis a font tervezőjének állítása szerint. Ez körülbelül harmadannyi patron cseréjét jelent a gyakorlatban. A másik igen népszerű gazdaságos betűtípus az Ecofont, ami nem egy különálló betűtípus, hanem a vele kompatibilis betűtípusokat alakítja át környezetbaráttá úgy, hogy apró lyukakat helyez el a betűkben a nyomtatás során. A mostani változatában elérhetőek az Arial, Calibri, Tahoma, Times New Roman és Verdana fontok és ezzel a megoldással 50% tinta takarítható meg a fejlesztői szerint. A Ryman eco egy más alapelven működő gazdaságos font, itt vékony vonalak olvadnak össze és adják ki a betűket. További gazdaságos fontnak számít a megszokott fontok közül a Courier, Century Gothic, Brush Script.

Érdemes kerülni a kövér és félkövér betűket, illetve mérsékelni a fontok méretét. Ajánlott havonta ellenőrizni a patron töltöttségi szintjét, nehogy a munkanap kellős közepén derüljön ki, hogy kifogyott a patron.  Minden csere után érdemes egy új patront bekészíteni a szekrénybe, hiszen így mindig folyamatos a csere lehetőség. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne halmozzunk fel sok patront, hiszen a lejárati idejük után nem működnek megfelelően.

 

Házi praktikák

Az interneten rengeteg házi praktikát lehet találni, talán a legnépszerűbb a beszáradt patronok újraélesztése. Mielőtt hasonlóba belefognánk, érdemes mérlegelni, hogy egy rosszul sikerült patron újraélesztéssel a nyomtatót is károsíthatjuk. Egy esetleges javítási költség viszont messze túlmutat egy új csomag eredeti vagy utángyártott patron árán, hogy az így kiesett munkaidőről ne is beszéljünk. Sokkal inkább fordítsunk figyelmet a nyomató gyártója által javasolt karbantartásra, ez lehet a nyomtató saját tisztítóprogramjának bizonyos időközönként való lefuttatása is.

 

 

 

 

 


Kövessen minket facebookon is, hogy gyorsan értesülhessen híreinkről!

 

Della Print - Tonert minden áron