A számológép típusai

Mielőtt számológépet vásárolnánk, érdemes megfontolni milyen célra szeretnénk használni. Léteznek klasszikus, szalagos, tudományos, grafikus és zsebszámológépek és mindegyik csoport más célra ideális. Mégis, mi alapján döntsünk? Érdemes az alapján választani, hogy mi lesz a felhasználási területe, hiszen ez nagyban meghatározza a számológép szükséges tudásszintjét is. 

 

Asztali számológépek

Az általános iskolai feladatok megoldásához elegendő egy egyszerűbb tudású számológép, ami nem tereli el a gyerek figyelmét és könnyen kezelhető. Az asztali számológépek a legelterjedtebbek, tökéletesen megfelelnek a célnak és gyökökre, százalékok kiszámolására is alkalmasak. Nem érdemes a legolcsóbb kategóriák között válogatni, egy jó minőségű gép végig kísérheti a gyerekeket a teljes általános iskolai időszakon.

 

Tudományos számológépek

Középiskolához érdemes az eggyel komolyabb szintű gépek között válogatni, ezek a tudományos számológépek. Ezek a gépek a komplexebb matematikai feladatokhoz lettek tervezve, mint a trigonometriai, hiperbolika, törtszámítás.

A grafikus számológépek a tudományos számológépekhez tartoznak, a különbség annyi, hogy bonyolultabb matematikai számítások elvégzésére képesek. A grafikus számológépek kijelzője nagyobb, így dinamikus diagrammok rajzolására is alkalmasak, mellette lineáris egyenletek megoldására, pénzügyi számítások elvégzésére, mátrixban és vektorszámításokhoz, számos matematikai függvénnyel megbirkóznak, kiválóan használhatóak algebrai, mérnöki vagy tudományos műveletekhez.

 

Zsebszámológépek

Minden gyártó rendelkezik zsebszámológéppel, ezek a gépek mind kicsik, praktikusak és nagyrészük napaelemmel van kiegészítve. Egyszerű műveletekre lettek kitalálva, az ÁFA számolással és gyökvonással még elboldogulnak. Amióta mobiltelefont használunk visszaszorult a használatuk.

 

Szalagos számológépek

A klasszikus szalagos számológépek minden olyan helyen megtalálhatóak voltak, ahol eladásra került sor az online pénztárgépek bevezetése előtt. Külön cserélhető papírtekercsre nyomtatják a műveleteket, melyek között a komolyabb gépek esetében a nyereség számolás, a valuta átváltás és a felár vagy kedvezmény kiszámolására is van lehetőség.

 

Összefoglaló a különböző típusokról

 


Kövessen minket facebookon is, hogy gyorsan értesülhessen híreinkről!

 

Della Print - Tonert minden áron