Spórolj okosan rezsiköltségeden a Della Print segítségével!

A mindenki által jól ismert negatív gazdasági hatások közepette szeretnénk olyan megoldásokat nyújtani, amelyek segítségével érezhetően csökkentheted költségeidet. Ezért szedtünk össze három olyan termékcsoportot, amelyekkel könnyebben spórolhatsz az energián, ezzel is hatékonyan csökkentve rezsiköltségeidet az elkövetkezendő időszakban!

 

LED izzók

A LED-es izzók praktikus megoldást jelentenek, hogyha a spórolásról beszélünk, mivel kevesebb energiát fogyasztanak, hatékonyabban világítják meg a szükséges területet, ráadásul hosszabb életűek is.

energiatakarékos LED-es izzó és csomagolása

A fényforrások csomagolása első ránézésre bonyolultnak tűnhet, ráadásul gyártónként eltérő lehet, tele mindenféle információkkal. Nagyon nem mindegy, hogy ezek közül mit veszel figyelembe. Ha jól szelektálsz a piktogramok között, gyorsan megtalálhatod, mi az, amit keresel.

Ami elsőként szembe tűnik, az az izzó fotója vagy maga a fényforrás. Itt már el is döntheted, hogy formailag ez a típus illik-e az elképzelésedhez, lámpádhoz. Majd jönnek az adatok:

1.    Watt – A fényforrás teljesítményét jelöli (és nem azt, hogy mekkora fénye van az izzónak). Törekedj rá, hogy a lehető legalacsonyabb watt értékhez a lehető legmagasabb lumen érték társuljon, így kevesebb energiafelhasználással adhat nagyobb fényerőt az izzó.
2.    Lumen – Egy izzó fényerejét mutatja. Minél magasabb lumen (lm) értékkel rendelkezik az izzó, annál erősebb fénnyel világít.
3.    Méret – Az izzó méretét jelöli. Érdemes lemérni vásárlás előtt, hogy mekkora fényforrás foglalhat helyet a lámpádban.
4.    Fejelés és foglalat – A fejelés és foglalat jelöli, hogy illik-e az izzó a lámpádba. Keress olyan fejelést, amilyen az adott lámpatest foglalata. Például, ha a lámpád E27 foglalatú, akkor abba E27 fejelésű izzó fog belepasszolni.
5.    Energiatakarékosság mértéke: A fényforrás energiahatékonyságát az energiaosztály jelöli, amely az A++ és E közötti skálán mozog. Törekedj a minél magasabb (A++) energiaosztályú fényforrás választására. A LED izzók ilyen szempontból jó besorolást kapnak.
6.    Üzemóra – Megmutatja egy hagyományos izzóhoz viszonyítva, hogy mennyi a LED fényforrás várható élettartama.
7.    Ideális hőmérséklet – Megmutatja, hogy az adott fényforrást milyen hőmérsékleti tartományban ajánlott használni.
8.    Kapcsolási ciklus – Hány darab fel-, illetve lekapcsolás várható.
9.    Színhőmérséklet: Vannak izzók, amik meleg, sárgás tónusú fénnyel világítanak, és vannak, amik hideg, kékesebb tónusú fényt adnak. Erről a K (Kelvin) érték árulkodik – vagy pedig a csomagoláson egy színes skálán mutatják az adott izzó színhőmérsékletét. Minél alacsonyabb a Kelvin érték, annál melegebb színhőmérsékletű az izzó fénye, és minél magasabb az érték, annál hidegebb fényű izzót rejt a csomagolás. Olyan helyiségekbe, ahol pihensz vagy általános tevékenységeket végzel, alkalmas a 3000K színhőmérsékletű fény – ez lehet pl. a nappaliban, a hálószobában, az étkezőben vagy a gyerekszobában. Ahol viszont koncentrációt igénylő feladatot vagy aprólékos tevékenységet végzel, szükséges a 4000K (pl. dolgozószoba, konyha).

 

Okoskonnektorok

Ha otthonunkban okoskonnektorokat szerelünk fel, az nem csupán a kényelmünket szolgálja – hiszen távoli, mobilos vezérlésre van lehetőségünk –, de túlfeszültségvédelmet is kapnak az így csatlakoztatott eszközök. Villámcsapáskor például nem a bedugott elektronikai eszköz megy tönkre, hanem csak az okos dugalj. Mindemellett segít takarékoskodni is, hiszen berendezésenként, egyenként láthatjuk a fogyasztást.

Applikáción keresztül, távolról is irányítható okoskonnektor

A konnektorokba elég bedugni egy okos dugaljt, ami szerelésmentes, így az eszközt nem a falba építjük, nem jár kosszal, kiépítéssel, és könnyen átrakhatjuk egyik helyről a másikra, ha szükséges.

Ismerős lehet a félelem otthonunkat elhagyva, hogy vajon kihúztuk-e a konnektorból a korábban használt eszközöket. Az okoskonnektort bárhol kikapcsolhatjuk, így nem kell emiatt szorongani.

Az esti lefekvéskor, mikor már végre kényelmesen elhelyezkedtünk az ágyban, nem kell felkelni, ha eszünkbe jut, hogy a konyhában felkapcsolva hagytuk az egyik lámpát. A mobiltelefon segítségével egyszerűen kikapcsoljuk, és már indulhat is a pihentető alvás.

De a felsorolt praktikus hétköznapi megoldások mellett a másik fontos előnye az okoskonnektoroknak, hogy a háztartásban levő eszközök ilyen módon történő csatlakoztatása pontosabb képet nyújt az elektromosenergia-fogyasztásunkról, ezáltal biztosítva a lehetőséget a tudatos energiatakarékosságra, hogyha a használaton kívül lévő eszközöket akár időzítve, akár manuálisan lekapcsoljuk

 

Okostermosztát

A hidegebb, téli hónapokban jelentős mértékben csökkenthetjük fűtési költségeinket, ha az okosotthonunkban alkalmazott rendszerek figyelembe veszik a külső időjárási körülményeket, és ennek függvényében szabályozzák az egyes helyiségek hőfokát. Az okostermosztátok típustól függően beállíthatóak akár okostelefonról is, komplett időprogramok alakíthatók ki és módosíthatók távolról. Ez nagyon hasznos és kényelmes funkció lehet például hosszabb téli szabadságból való hazatéréskor, amikor már az érkezés előtt szeretnénk megfelelő hőmérsékletűre felfűteni a lakást.

Szobatermosztát OpenTherm kommunikációt támogató kazánokhoz

Olyan típus is akad, amely csatlakoztatható az OpenTherm kommunikációt támogató kazánokhoz is. A kazán teljesítményét nem csak a helyiség hőmérséklete szabályozza, hanem a rendszerben lévő víz hőfoka és egyéb változók is. A fűtő-hűtő rendszerek szabályozásakor a páratartalom figyelembevétele is kritikus kérdés, hiszen így kerülhető el a páralecsapódás: a rendszernek figyelembe kell vennie a helyiség páratartalmához és hőmérsékletéhez tartozó harmatpontot, és ehhez beállítania a fűtési-hűtési paramétereket.

Ha te is szeretnél spórolni otthonod energiafogyasztásán, akkor böngéssz kedvedre webshopunkban, illetve a speciális rezsicsökkentés aloldalunk kínálatában, ahol a LED-es izzók és okoseszközök mellett további termékek közül válogathatsz.