Pontosan hogyan működnek a gyakorlatban?

A külső tartályos tintasugaras nyomtatók esetében a tinta nem a patronból kerül a nyomdafejhez, hanem egy beépített külső tartályból csövek segítségével jut el oda. Így a klasszikus kellékanyagra nincs szükségünk és sokkal ritkábban kell a nyomtató utántöltéséről gondoskodnunk, mindemellett a nyomtatófej szabadon tud mozogni, így lényegesen gyorsabb a nyomtatás. Speciális utántöltőket tudunk vásárolni, amikben a tinta található és a külső tartály négy rekeszét egyenként tudjuk utántölteni. A tartályoknál egy kis ablakon keresztül figyelhető meg a bennük található tinta mennyisége és a nyomtatóhoz tartozó regisztrációs rendszer gondoskodik a figyelmeztetésről, ha fogyóban van a tinta. A tinta töltő tartályok feje speciális formájú, ami tökéletesen illik a tintatartály feltöltő nyílásába. Egy tintapatron hozzávetőleges űrtartalma kb. 15 ml, ezzel szemben a külső tartályok színenként úgy 80 ml űrtartalommal rendelkeznek.

Ez a megoldás nagyon gazdaságossá teszi a nyomtatást, az Epson EcoTank tintatartály utántöltője fekete esetében 4.500 oldallal számol, ami többszöröse egy Epson black hagyományos tintapatron lapkapacitásának. Amire érdemes figyelni, hogy itt komolyabban kell venni a nyomtató figyelmeztető jelzéseit a tinta szintre vonatkozóan, mert ha nem tud elegendő tintát fecskendezni a gép a nyomtatófej nyomtatás közben károsodhat, esetleg levegő kerülhet a rendszerbe.

 

 

Külső tartályos, de nem tölthető

Az Epson nyomtatói között találunk olyat, melynek rendszere cserélhető tintapatronos, viszont lapkapacitása a többszöröse a klasszikus tintapatronokénak a jóval nagyobb térfogatnak köszönhetően. Ilyen az Epson WorkForce Pro széria is, melynél a nyomtatófej szabadon mozoghat a különálló patronok miatt (34 ml és 70 ml (XXL) térfogatúak is lehetnek), így nagyobb teljesítményre képesek a nyomtatói.

A patron könnyedén cserélhető, a lapkapacitása és gyorsasága pedig vetekszik a hasonló teljesítményű lézernyomtatókéval, alacsonyabb nyomatdíj mellett. Irodai nyomtatás terén igen hatékonyak, ahol a nyomtatás folyamatos és nem kell számolni a tintafejek beszáradásával. Hivatalosan ez az Epson széria is külső tartályosnak minősül, de ezeknél a nyomtatóknál ugyan úgy hátramarad egy kiürült tintapatron, amit veszélyes hulladékként kell kezelni.

 

Milyen tintával érdemes utántölteni?

Tinta tekintetében lehetőségünk van utángyártottat is választani a gyártó saját tintája helyett. Keverni viszont semmiképp ne keverjük a kétfelé tintát, ha váltani szeretnénk, várjuk meg, amig a lehető legjobban kiürül az épp használt tinta és csak utána töltsük újra a másik típusból. Ha nem szívesen kísérletezünk otthon, választhatjuk a nyomtató átmostatását is valamelyik szolgáltatónál, így a festék csere megfelelő légtelenítés és műszerek mellett fog zajlani. A külső tartályos nyomtatók kellékanyagai között nincs akkora szakadék árban a gyártó saját tintája és az utángyártott tinta között, mint a tintapatronok esetében.

Összefoglalva az eddigieket, ha rendszeresen nyomtatunk otthon, vagy irodai környezetben és tintasugaras nyomtatóban gondolkodunk, mindenképp érdemes kiszámolnunk megéri e nekünk az átalakítás, vagy egy teljesen új külsőtartályos nyomtató beszerzése. Ha viszont nagyon ritkán használjuk a nyomtatónkat nem igazán éri meg a befektetést egy magasabb árkategóriába tartozó külsőtartályos nyomtató, a célnak egy középkategóriás tintapatronos modell is bőven megfelel.  

 


Kövessen minket facebookon is, hogy gyorsan értesülhessen híreinkről!

 

Della Print - Tonert minden áron