Könnyen kézben tartható a modern okosotthon vezérlése okostelefonos applikáción keresztül.Mitől okos?

Mostanság egyre többször találkozhatunk az „okos” (angolul: smart) jelzővel a különféle használati tárgyak neve előtt. De milyen eszközökről is van szó? Néhány példa: okostelefon, okosóra, okoskarkötő, okosbútor stb.
Jogosan merülhet fel a kérdés: mi a helyzet a házakkal, épületekkel, otthonokkal?

 
Manapság egyre fontosabb cél, hogy a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással és energiafelhasználással éljük mindennapjainkat, s ezáltal élhetőbbé tegyük környezetünket, csökkentve ökológiai lábnyomunkat – mindezt persze megfelelő kényelem és biztonság mellett. Éppen ezen igények mentén kezdődött meg az épületeinkben lévő különféle berendezések automatizált működésének fejlesztése.


Hosszú évek munkája során létrehoztak olyan megoldásokat, amelyek külső emberi beavatkozás nélkül hajtják végre feladatukat. Ilyen egyszerű megoldás a mozgásérzékelővel ellátott ajtónyitó vagy világításkapcsoló, fűtés-, és klímavezérlés, árnyékolók és garázskapuk vezérlése stb. Azt láthattuk, hogy mindegyik fejlesztés megfelelően működik külön-külön, de hiányzott közülük a kapcsolat, amely összehangoltan működtette volna őket. A fejlesztők munkájának eredményeként ez mára már a valóság, az úgynevezett „okos otthonok” vagy angolul smart home formájában. Mielőtt rátérünk az okos otthonokban rejlő lehetőségek sokaságára, tisztázzunk néhány kérdést!  

 

MIT JELENT PONTOSAN A SMART HOME KIFEJEZÉS?

Otthonában pihenő férfi kezében okostelefonjával applikáción keresztül irányítja okosotthonának világítás funkcióját.

Olyan épület, amely a benne található különböző berendezések és rendszerek (gépészet, villamosság, biztonsági rendszer, elektromos berendezések stb.) működését egységbe rendezve felügyeli, szabályozza. Egy olyan egységet alkot, amely az épület energiafogyasztását optimálissá teszi, ügyel az épületben élők és az ott található értékek biztonságára, és szolgálja a kényelmünket. A rendszer a számára megtanított feladatokat elvégzi az előre megadott időpont alkalmával.

Alkalmazható ipari- és turisztikai épületekben, irodaházakban, magáncélú ingatlanokban.


Az otthonok energiafogyasztásának optimalizálása most kifejezetten fontos, hiszen a 2022. augusztusától érvényes új rezsiszabályozás alapjaiban változtatja meg az ilyen jellegű kiadásainkat, így rendkívül hasznos lehet a tudatos energiahasználat. 

 

MILYEN FŐBB RÉSZEKBŐL ÉPÜL FEL, ÉS MI EZEK FELADATA?

Egy smart home három fő részből áll.  Szükség van egy kommunikációs csatornára – ez lehet vezetékes vagy vezeték nélküli. A második csoport az úgynevezett perifériás eszközök: az érzékelők (szenzorok) és beavatkozók (aktorok). Ezek feladata a környezet változásainak figyelése (szenzor feladata) és a központi vezérlő egység által adott instrukciók végrehajtása (aktorok feladata). Végül, de nem utolsó sorban a központi vezérlőegység, ami a már korábban említett feladatokat (világítás, ajtónyitás, klimatizálás, vezérlés stb.) végrehajttatja az aktorokkal.

Foxterrier kölyök robotporszívón ül, miközben gazdája a háttérben lábát lógatja otthonában.


HOGYAN VEZÉRELHETŐ EGY OKOSHÁZ?

A smart home vezérlése több módon lehetséges: kézi vezérlés útján, amikor a felhasználó bekapcsolja az adott funkciót; időzítés révén (pl. a beállított időpontban a rendszer leereszti a redőnyöket); külső környezeti tényezők hatására (pl. amikor a páratartalom elér egy meghatározott értéket, akkor bekapcsol a szellőztető rendszer).


Továbbá megemlíthetőek még a különböző vezérlési lehetőséget biztosító eszközök is: egyszerű nyomógombos távirányító, intelligens fali nyomógomb, okostelefon, tablet, laptop vagy PC, esetleg saját TV készülékünk távirányítója is.

Univerzális okosotthon vezérlő egységek a Della Print kínálatában.
Persze az okostelefon és tablet alkalmazásakor szükségünk van a megfelelő applikációra is. Az app természetesen iOS és Android rendszerekhez is – ingyenesen – letölthető.

MILYEN ELŐNYEI LEHETNEK, HA EGY ILYEN RENDSZERT ALKALMAZUNK?

Az előnyök sorában az első az optimalizált energiafelhasználás, így a gazdaságos üzemeltetés és fenntartás. Ez azért valósulhat meg, mert a rendszer szokásainknak megfelelően alakítható, illetve érzékeli jelenlétünket. Fűtés-hűtésszabályzó megoldásainak köszönhetően egyenletes hőmérsékleti szint alakítható ki, amely nagyban hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

További fontos szempont a kényelmi funkciók lehetősége. Mivel a rendszert szokásainkhoz tudjuk igazítani, ezért számos funkció be- és kikapcsolásához nem szükséges személyesen beavatkoznunk, hiszen a rendszer azokat automatikusan végrehajtja. Tulajdonképpen a rendszer előre betanított folyamatokat hajt végre és/vagy érzékeli jelenlétünket, és ezek alapján a megfelelő időben „cselekszik”.

Egy ilyen rendszerrel biztonságosabbá tehetjük épületeinket, melyeket távollétünk során is felügyelhetünk, irányíthatunk okostelefonunk, tabletünk vagy számítógépünk segítségével.

Okoskonnektorok a Della Print kínálatában.

A Della Print kínálatában nemcsak az okos otthon kategóriában válogathatsz folyamatosan bővülő termékek közül, hanem az energiagazdálkodás jegyében létrehozott „Rezsicsökkentés” aloldalunkon kínált alternatív megoldások között is kedvedre böngészhetsz!