A személyes és érzékeny üzleti adatokat tartalmazó, de feleslegessé vált iratok, dokumentumok nem dobhatók ki egyszerűen a papírszemétbe: meg kell semmisíteni azokat. Az iratmegsemmisítő kisgépek számos funkcióval biztosítják a háztartások, irodák és intézmények számára a gyors és biztonságos használatot. Cikkünkben ezeket vesszük górcső alá.

Iratmegsemmisítő csúcstitkos dokumentumokhoz


A különböző méretű, árkategóriájú és lapkapacitású készülékek kínálatából négy szempont segítheti a választást:
 

 • Milyen igénybevételnek lesz kitéve a készülék? Háztartási vagy intézményi körülmények között használják majd?
   
 • Milyen garanciális feltételek biztosítják a készülék megfelelő élettartamát, adott igénybevétel mellett? Egyes gyártók külön garanciális feltételeket szabnak a vágókésre (amely akár 20 év is lehet), míg magára a készülékre általában 2 év garancia vonatkozik. Mindez a termékek árában is megmutatkozhat, érdemes tehát előre tájékozódni.
   
 • Milyen biztonsági szintre van szüksége?
   
 • Milyen egyéb tulajdonságokat igényel, amelyek kényelmesebbé és gyorsabbá teszik a munkát (pl. zajszint, gyorsaság, kézi vagy automatikus adagolás)?

 

Első a biztonság!

Iratmegsemmisítés nem tökéletes eredménnyel
Az egyes kényelmi funkcióknál sokkal fontosabbak az adatbiztonsági paraméterek. A biztonság ez esetben azt jelenti, hogy a készülék által aprított papírdarabokból milyen könnyen lehet az eredeti iratot rekonstruálni. Mindez nagyban függ attól, hogy hosszanti csíkban, hosszanti csíkban és keresztben, konfettire, vagy mikro konfettire történik az aprítás.
 
Az iratmegsemmisítőket úgynevezett DIN biztonsági fokozatok szerint kategorizálják, és 7 különböző osztályba sorolják. A DIN P-1 a legalacsonyabb, a DIN P-7 pedig a legmagasabb fokozatú iratmegsemmisítési biztonságot jelenti.

 
Az egyes készülékek egy A4-es dokumentumot:
 

 • a DIN P-1 és P-2 szinteken 30 db 7 mm-es, és 36 db 5,8 mm-es hosszanti csíkra vágják, alap védelmet biztosítva;
   
 • a DIN P-3 és P-4 szinteken 312 db 4×50 mm-es, és 410 db 4 x 38 mm-es konfetti darabokra aprítják, amely bizalmas dokumentumok esetén ajánlott;
   
 • DIN P-5 szinten 3898 db 2×8 mm-es mikro-konfettire vágják, amely titkos iratok esetén javasolt;
   
 • DIN P-6 és P-7 szinteken 6000 db 0,8×12 mm-es, illetve 15000 db 0,8×5 mm-es szuper mikro konfettire darabolják, nagyon magas szintű biztonsági követelményeknek eleget téve (szigorúan titkos dokumentumok esetén, pl. az államigazgatási szektorban).
   

Iratmegsemmisítő védelmi szintek

A4-es lap feldarabolása Védelmi szint Megjegyzés

6000 db 0,8×12 mm és
15000 db 0,8×5 mm

DIN P-6, P-7

szuper mikro konfetti vágás

magas szintű biztonsági követelményeknek tesz eleget (pl. államigazgatási szektor)
3898 db 2×8 mm

DIN P-5

mikro konfetti vágás

titkos iratok esetén javasolt
312 db 4×50 mm és
410 db 4×38 mm

DIN P-3, P-4

konfetti vágás

bizalmas dokumentumok esetén javasolt
30 db 7 mm és
36 db 5,8 mm-es

DIN P-1, P-2

csík vágás

alap dokumentumvédelmet nyújt


Otthoni vs. irodai használat  

Háztartási körülmények között az iratmegsemmisítő készüléket általában egy-két személy használja, rendszertelen időközönként, néhány oldalnyi dokumentum megsemmisítésére. E célra egy kisebb lapkapacitású, DIN 1 vagy DIN 2 biztonsági fokozattal rendelkező készülék is elegendő, mint például a nagymúltú angol gyártó, REXEL, ProStyle+ SC iratmegsemmisítője, amely egyidejűleg 7 lapnyi dokumentummal, valamint tűző- és gemkapcsokkal is elbánik.
 
A német Geha Home&Office X6 és X10 praktikus készülékei átmenetet képeznek az otthoni és az alacsony igénybevétel melletti irodai használt között. A hagyományos papíraprítás mellett bankkártya és CD lemez megsemmisítésére is alkalmasak. Mivel a papírlapokat hosszában és keresztben is elvágják, DIN 3-as biztonsági szintnek megfelelő biztonságot nyújtanak.

Iratmegsemmisítő – apróra vágva
Irodák, szervezetek

Átlagos irodai dokumentumok esetében elegendő a DIN 3-as biztonsági fokozattal rendelkező iratmegsemmisítők használata. A kapacitás megválasztásánál fel kell mérnünk, hogy egyszerre hány személy, milyen rendszerességgel, valamint átlagosan milyen mennyiségű dokumentumot semmisít meg.  
 
Kisebb irodákba, alkalmankénti használat mellett megfelelő választás a Rexel Momentum X312 kisgépe. DIN 3-as biztonsági szinten, kézi adagolással, 12 lapkapacitással 6 percen át működtethető, a leaprított konfetti pedig 25 literes tartályában landol.  

 


Kettő az egyben

Előfordul, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű iratot kell megsemmisíteni, míg más napokon mindössze néhány oldalnyi dokumentum fejezi be pályafutását apró konfettiként. A DIN3 biztonsági szintű, Rexel Auto+ 90 iratmegsemmisítő gép egyidejűleg 90 lapnyi irattal tölthető fel, majd pedig automatikusan elvégzi az aprítást. Kézi adagolás mellett 6 lappal birkózik meg, 20 literes praktikus, kihúzható fiókja könnyű ürítést tesz lehetővé.


Biztonság, kényelem, teljesítmény

Bizonyos előírások esetén (pl. GDPR, bankok, állami szervezetek stb.) nagyobb biztonsági fokozatú iratmegsemmisítésre lehet szükség.
 
A tradicionálisan irodai kisgépeket gyártó amerikai Fellowes vállalat Powershred 99Ci iratmegsemmisítője megfelel a DIN 4 szigorúan bizalmas biztonsági szintjének. Kapacitás értékei miatt nagyobb irodákban is jól teljesít, akár 30 percen át folyamatosan működtethető. Ráadásul a készülékre 2 év, a vágókésre pedig 5 év garanciát vállal a gyártó.Fellowes iratmegsemmisítő

 
Az ugyancsak Fellowes gyártmányú AutoMax 130C a világ legelső, valóban automata iratmegsemmisítője: 130 lapot maximum 10 perc alatt likvidál. Számtalan fajtájú, és formátumú dokumentumot képes megsemmisíteni, mindenféle előkészület nélkül: mindkét oldalán nyomtatott színes papírt, ablakos borítékot, fényes, műnyomó papírt, akár többszörösen összehajtott papírlapokat, hitelkártyákat, tűző- és gemkapcsokat, bárhol is legyenek a papíron. Ultracsendes technológiája minimalizálja a hangterhelést, így szinte tökéletesen zajtalan működést biztosít. Papírelakadás esetén automatikusan megállítja és visszafordítja a folyamatot.

A nagy igénybevételű iratmegsemmisítők élettartama gondos karbantartás mellett jelentősen megnövelhető. Javasoljuk a vágókések speciális, Fellowes karbantartó olajjal történő rendszeres kezelését!

A teljes kínálat megtekintéséhez látogasson el webáruházunkba, vagy kérje kollégáink segítségét!

Iratmegsemmisítő macska