Melyikre mivel írjunk?

A képen szöveg láthatóAutomatikusan generált leírásMegint rossz rostirónt használt valaki a fehértáblán? Minden tárgyalóban előfordul hasonló, ezért érdemes tisztázni melyik rostirón mire való pontosan.

A vízbázisú rostirónok flipchart táblák és egyéb papírívek feliratozására alkalmasak, a bennük lévő festék nem üt át a papíron. Problémát nem okoz a fehértáblán és mágnestáblán való használatuk, pusztán a kellemetlenség, hogy vízzel kell áttörölni utánuk a táblát, ugyanis szárazon nem törölhetőek.

A táblamarkerek, más néven táblafilcek fehértáblára, mágnestáblára, vagy minden nem nedvszívó, nem porózus felületre (pl. üveg) kitűnőek. A száradás után egy mozdulattal szárazon törölhetőek a jegyzetek a megfelelő táblatörlő segítségével. Egyes táblamarkerek speciális tintával rendelkeznek, így pár napig nem száradnak ki, ha elfelejtenénk visszatenni rájuk a kupakot, ami egy hétvégére bezárt iroda esetében igen szerencsés. Szín tekintetében elég sokféle megtalálható a piacon, a legjellemzőbb a fekete, piros, zöld és kék, de a szokványos színek mellett már vehetünk lila vagy citromsárga táblamarkert is. Ezek a színek messziről is jól láthatóak és jól elkülöníthetőek egymástól.

A táblatörlők álltalában mágnesesek, így a mágnestáblán tarthatóak. A filc betéttel rendelkező táblatörlők cserélhető betétűek így, ha elhasználódott a filc, könnyedén ki lehet azt cserélni. A táblatörlők másik fele könnyű műanyagból készül, szivacs jellegűek. Minden táblatörlő puha, hogy ne sértse meg a whiteboard az az fehértábla fényes felületét.

A köznyelvben alkoholos filcként számon tartott permanent filctollak, vagy alkoholos rostirónok nem törölhetőek és ezek a rostirónok felelősek a letörölhetetlen nyomokért a fehértáblákon, mágnestáblákon.  A vízbázisú rostirónokkal és táblamarkerekkel ellentétben a permanent alkoholos markerek gyorsan száradó törlés-és vízálló nyomot hagynak szinte minden felületen.

 

Hogy takarítsuk a táblánkat?

Ha már megtörtént a baj és alkoholos rostirón került a mágnestáblára ne próbáljuk meg mindenfélével lemosni, hiszen minden rostirón esetében az számít milyen alapú. Az alkohol alapúakat érdemes megpróbálni alkohollal eltávolítani, míg a víz alapúakat vízzel is elég. A fehértáblákat érdemes karban tartani, így nem árt időközönként speciális táblatisztító sprayvel áttörölni őket, így biztosan nem hagy maradandó nyomot a táblamarker sem.

A legjobb megoldás, ha saját mágneses tárolóban tartjuk a táblamarkereket a táblán, mondjuk egy erre megalkotott készletben, így biztosan nem cseréljük össze őket.

 

 


Kövessen minket facebookon is, hogy gyorsan értesülhessen híreinkről!

 

Della Print - Tonert minden áron